Topteachings

Voor de beste leesstof & tips!

Topteachings - Voor de beste leesstof & tips!

Een leuk muziekdoosjes voor het slapen gaan

Muziekdoosjes

Het idee van de muziekdoos bestaat al sinds de 14e eeuw. In Vlaanderen werden toen de hamers, waarmee op de kerkklokken werd geslagen, aangedreven door een trommel met pinnen. Later in de 17e eeuw werd dit zelfde principe voor het eerst toegepast, door de klokkenmaker Antoine Favre-Salomon, in een speeldoos. muziekdoosjesDe eerste muziekdoos bestond uit een trommel, met pinnetjes daarop bevestigd, en een lamellen kam. De lamellenkam bestond op zijn beurt weer uit een stuk metaal, waar toelopende inkepingen waren aangebracht. Door de trommel te laten draaien (of handmatig, of door een veer), werden de pinnetjes langs de lamellen geleid. Door de verschillende lengtes in lamellen, werden er verschillende tonen geproduceerd. De plaatsing van de pinnetjes op de trommel, bepaalde het ritme en toonhoogte.

Tijdens de 19e eeuw werden er nog verschillende technieken toegevoegd. Door een combinatie van de lage productie kosten, vele muzikale mogelijkheden en weinig ruimte welke het product in beslag nam, nam de populariteit van de muziekdoos in de 19e eeuw explosief toe. De doosjes werden veelal gebruikt als doosjes voor het opbergen van allerlei spullen zoals bijvoorbeeld sierraden, of sigaren. Ook kwamen er steeds geavanceerdere muziekdoosjes op de markt, welke meerdere melodieën konden afspelen. Sommige hadden wel tot 12 verschillende melodieën ingebouwd. Nog wat later was het zelfs mogelijk, om de cilinder te vervangen. Daarmee was het ook mogelijk, om later een andere melodie tot de collectie toe te voegen. Deze dozen waren echter alleen toegankelijk voor de rijkere laag van de bevolking.

Tegenwoordig zijn de muziekdozen digitaal. Dat wil zeggen dat er geen mechanische onderdelen meer aan te pas komen. Een kleine printplaat, met daarop een programma en een aangesloten speaker zorgen voor de muziek, dan wel geluid. Voordeel van de digitale muziekdoos is dat er meerdere melodieën kunnen worden afgespeeld met één doosje. Ook kunnen de muziekjes langer achter elkaar worden afgespeeld, omdat er niet iedere keer een veer hoeft worden opgewonden. Nog een voordeel is dat het tempo constant is. Iets dat met een hand aangedreven muziekdoosje vaak nog heel moeilijk was. Ook zijn er met een digitale variant andere geluiden mogelijk. Iets dat bijvoorbeeld voor pasgeborene tegenwoordig veel wordt toegepast, is het nabootsen van de baarmoeder omgeving waar het kind net uit komt. Dat gebeurt dan door het laten horen van een hartslag en andere baarmoedergeluiden.

Muziekdoosjes zijn tegenwoordig veel in knuffel- en in mobielvorm terug te vinden. Met de vele kleuren en vormen, waarin ze te verkrijgen zijn, zijn het dan ook ideale cadeaus voor een pas geboren baby.

Category: Aanraders